Fakta IR-Bastu

Muskler och leder

Kroppen värms upp direkt av strålningsvärmen inte genom varmluft. Värmen tränger upp till  3 ggr så djupt in i kroppen som vid traditionell bastu. Värmen når ca 4,5 cm in i vävnader och leder och är mycket effektivt för att mjuka upp spända och ömma muskler samt lindrar stelhet och värk. Muskelkramp har länge observerats minska genom användande av värme. Underliggande orsaker till besvären kan vara skelett- led- eller neuro-patologiska problem.

Infra bastu har visat sig vara effektivt vid.                                              
Muskelbesvär stelhet, värk samt muskelkramp.
Stela leder kroniska ledsjukdomar reumatism,artrit 
Stelhet i axlar och nacke
Whiplash pisksnärtskada
Kalla händer och fötter
Uppvärmning inför fysisk aktivitet

Högre förbränning än vid jogging
Att bada infraröd bastu hjälper kroppen fysiologiskt att bli av med fett, vatten och
slaggprodukter som i sin tur reducerar celuliter och höjer hudens tonus. man
förbränner 600 kcal på 30 minuter i infraröd bastu. Det är mer än vad man förbränner under en 30 minuters joggingtur.Värmestrålningen ger upphov till en artificiell feber på ca 40 grader i huden.
Detta gör den i allra högsta grad mer effektiv vid bantning. Kroppen producerar svett, pumpar blod och bränner kalorier.


Lindrar hudbesvär
Den ökade blodcirkulationen och den djupa reningen i  huden skapar en vitalitet och lyster i huden. Torr & hård hud blir mjuk, len och smidig. Tilltäppta porer öppnas och detta verkar positivt på acne. Infrabastu kan förbättra och minska besvären med eksem och psoriasis samt verka uppmjukande på ärrvävnad och även smärtlindrande på ärrvävnad efter brännskada.

Fräschare hud samt minskar celluliter
Infraröd bastu skapar en ökad blodcirkulation i huden vilket är avgörande för en vacker hy. En inre glöd skapas då lagrade orenheter rensas ut på en djup nivå samt ger en förbättrad spänst och elasticitet i huden. Celluliter är en gelé liknande substans av fett, vatten och avfallsprodukter som fastnat i fickor under huden. Den kraftiga svettning som uppstår vi ett infrabastubad hjälper till att rensa ut dessa ansamlingar från kroppen.

Hjälper och stärker immunförsvar
Kroppen bekämpar naturligt infektioner genom att höja kroppstemperaturen vid feber. De långvågiga infraröda strålarna, ger en förhöjning av kroppens temperatur. Detta hjälper till att snabbare bli fri från infektioner och ökar antalet leukocyter ( Vita blodkroppar ) i blodet och stärker därmed immunförsvaret.Virus och bakterier tolererar värme dåligt ( ref PH.D Susan Smith Jones ).De långvågiga infraröda strålarna hjälper till att minska svullnader och inflammationer genom att förbättra lymfflödet.Huden är kroppens största avgiftningsorgan. Den har en stor yta och kroppen använder svettning som ett sätt att avlägsna slaggprodukter effektivt.Den infraröda värmebehandling man får vid ett bastubad i infraröd värme är gynnsam för lungorna samt andra organ såsom levern och njurarna.

Avkopplande
Den komfortabla värmen har goda effekter på stress och utmattning.En halvtimme om dagen har visat sig ha långsiktiga positiva hälsoeffekter.
Den djupa uppvärmningen av musklerna i en kombination med avkopplande favorit musik i högtalarna för kroppen in i ett avslappnat tillstånd som upplevs som välbefinnande och stärkande.Infraröd värme har visat sig ha mycket goda effekter vid sömnsvårigheter.

Rensar ut gifter - Detox
Farliga ämnen i vår omgivning ex bly, kvicksilver, klor,kolesterol mm som kroppen inte omedelbart lyckas göra sig av med ansamlas i de vattenmolekyler som finns i våra kroppar. När dessa gifter ackumuleras blockeras blodcirkulationen och cellernas energi hämmas. Gifter som ansamlas i kroppen är ofta orsaken
till en mängd hälsoproblem. De långvågiga infraröda strålarnas vågor gör att vattenmolekylerna bryts ner och inkapslade gifter och gaser frigörs och ger en kraftfull avgiftningseffekt.
Detta ger ett effektivt flöde av alla kroppsvätskor samt minskar mängden ansamlat vatten. Svettkörtlarna hjälper till att bli av med gifter bundna i vattenmolekyler. Oljelösliga gifter ansamlade i underhudens fettlager sipprar ut genom hudens fettkörtlar, då värmen från infrabastun ökar underhudens temperatur.
Vid en jämförelse mellan traditionell bastu och infraröd bastu har amerikanska studier av svett visat följande: Svett analys: infra bastu VS traditionell bastu.

80% vatten,     97% vatten,
20% gifter         3% gifter

Läs mer om skälen för avgiftning via infraröd bastu !
Dr. Sherry Rogers -ur boken detoxifie or die.